Podcast om digitalisering og sundhed: Væk med medicinen, på med VR-brillen!
Er det virkelig en god idé at mindske medicineringen af psykiatriske patienter ved hjælp af VR-briller? Adjunkt på IT-Universitetet, Thorben Simonsen, fortæller om arkitekter og tech-folks indflydelse på behandlingen i psykiatrien i Center for Digital Velfærd’s podcast.
Forskningdigitaliseringsundhed
Efter en pause er Center for Digital Velfærd’s podcastserie Klub Digital Velfærd tilbage med nye afsnit. Et af dem handler om sundhedssektoren i den digitale tidsalder. I dette afsnit får værten, Anders Kjærulff, besøg af adjunkt ved IT-Universitetet, Thorben Simonsen, som har undersøgt, hvordan arkitekternes forsøg på at lave helende arkitektur på hospitalerne påvirker patienterne og personalet. Resultaterne er ikke kun opløftende.
Ifølge Thorben Simonsen, som er en del af Center for Digital Velfærd, er der ligheder mellem den måde, hvorpå arkitekter og it-folk bliver inddraget i at definere den gode behandling. Fx bliver det undersøgt, hvorvidt psykiatriske patienter kan bruge Virtuel Reality-teknologier (VR) som et alternativ til medicin.
- Mens de har de VR-briller på, kan man så lave mere eller mindre indgribende ting, fortæller Thorben Simonsen, som gerne vil undersøge, hvad det reelt betyder for patienter, behandlere og det øvrige personale, når behandlingen bliver flyttet fra fysiske til virtuelle rum:
- Jeg ved fra nogle af vores samarbejdspartnere, som har gode erfaringer med internet-baseret psykiatri, at man godt kan skabe nærhed på afstand, men hvilken type af nærhed, kunne jeg godt tænke mig at undersøge nærmere.
I podcasten tager Anders Kjærulff også til bogreception: Destruktiv DIgitalisering hedder en debatbog om den forkætrede sundhedsplatform fra det amerikanske firma EPIC. I den forbindelse taler Anders Kjærulff med professor emeritus fra datalogi på Københavns Universitet (DIKU), Jørgen Bansler, der mener platformen er syg og ikke til at redde.