Offentlig digitalisering: 3 veje til bedre digital udvikling
Når Digital Tech Summit løber af stablen 25.-26. oktober 2022, kan man bl.a. få inspiration til, hvordan samarbejdet mellem det offentlige og det private om udvikling af digitale løsninger kan åbnes for mere innovation. Forskere og brancherepræsentanter udforsker begrebet Govtech d. 26. oktober kl. 14.00 - 15.15 i Bella Centret.
ForskningEventsdigitaliseringoffentlig it
Skrevet 22. september 2022 12:52 af Theis Duelund Jensen
Hvordan sikrer vi, at det offentliges digitale interaktion med borgere og erhvervsliv fungerer optimalt? I en tid, hvor den offentlige digitalisering genererer megen polemik over ensidigt udviklede tjenester og platforme, er der behov for at se nærmere på rammerne for udviklingen af teknologien.
Det emne stilles der skarpt på under Digital Tech Summit, som afholdes i Bella Center i København d. 25.-26. oktober. Sessionen GovTech - Does It Make Sense in a Danish Context?, som modereres af postdoc på IT-Universitetet Søren Skaarup, sætter fokus på digitale udviklingsstrategier, med udgangspunkt i en såkaldt Govtech-tilgang.
Ifølge Søren Skaarup, der i en årrække har forsket i offentlig digitalisering, kan man med fordel tage udgangspunkt i tre nøglebegreber, når man skal optimere samarbejdet mellem det offentlige og det private i udviklingen af digitale løsninger.
Men først: Hvad dækker betegnelsen Govtech i det hele taget over?
”Det er et koncept, der er opstået i England og USA og grundlæggende er idéen, at det offentlige kan forbedre sin kvalitet og effektivitet og transformere sig selv ved at lade private virksomheder, og deres indsigt i teknologi, komme på banen, men den grundantagelse er dog ikke så relevant i Danmark, hvor vi er nået længere end mange andre lande med den offentlige digitalisering,” siger Søren Skaarup.
Tænk ud af kassen
Forskeren peger i stedet for på tre kernekarakteristika ved Govtech-tankegangen, som man kan udforske nærmere i en dansk kontekst, når der skal udvikles nye tjenester og platforme i det offentlige. ”De tre indfaldsvinkler er økosystemtænkning, villighed til at eksperimentere og et fokus fra det offentliges side på at samarbejde med små virksomheder,” siger Søren Skaarup.
Økosystemtilgangen betyder, at flere myndigheder og virksomheder indgår i et netværk, hvor man samarbejder om udviklingen og trækker på hinandens ressourcer. Inden for denne ramme ser man ikke nødvendigvis hinanden som konkurrenter, men som sparringspartnere. Flere virksomheder kan gå sammen om at lave en løsning for én kunde, eller flere kunder kan gå sammen om en løsning fra én virksomhed, forklarer Søren Skaarup.
”Med økosystemtilgangen skabes løsninger i et samspil mellem flere kunder og flere leverandører, hvor man trækker på hinanden og deler erfaringer. Det giver mere fleksibilitet og bedre plads til, at man kan lave nicheprægede løsninger.”
Bliv klogere på problemet
Virksomheder og offentlige aktører kan ligeledes med fordel være åbne over for at eksperimentere. I stedet for at finde en konkret løsning på et problem, kan det sommetider gavne processen at blive klogere på, hvad problemet egentlig er for en størrelse:
”Eksperimentformen betyder, at man må være risikovillig. Man skal være forberedt på, at et eksperiment ikke nødvendigvis bliver en succes. Til gengæld kan det betale sig på længere sigt at blive klogere på en problemstilling. Under sessionen skal vi bl.a. se nærmere op Digitaliseringsstyrelsens signaturprojekter, en række projekter, der får støtte til at udforske mulighederne i kunstig intelligens, som netop anvender en eksperimentel tilgang.”
Endelig lægger Govtech-tilgangen til digital udvikling op til større samarbejde med små virksomheder. Offentlige digitaliseringsopgaver tilfalder ofte de største firmaer i branchen, men man kan med fordel inddrage mindre firmaer og på den måde sikre alsidig innovation.
”I Danmark inddrager vi de små virksomheder for lidt, fordi de har svært ved at følge med i udbudsrunderne, men også fordi de kan være svære for det offentlige at kategorisere,” siger Søren Skaarup. Det ligger i en Govtech-tilgang, at man kan rumme at arbejde sammen med små, innovative virksomheder og startups og på den måde sikre mangfoldighed.
Sessionen GovTech - Does It Make Sense in a Danish Context? finder sted onsdag d. 26. oktober kl. 14.00 - 15.15 i Bella Center. Læs mere her.
Theis Duelund Jensen, presseansvarlig, +45 25 55 04 47, thej@itu.dk