ITU-forsker skal lede Horizon Europe-finansieret ”mixed reality”-projekt i kultursektoren
Lektor ved Institut for datalogi på IT-Universitetet i København, Sami Brandt, skal koordinere et forsknings- og erhvervssamarbejde, der skal udvikle såkaldt mixed reality-teknologi til gavn for kulturindustrien såvel som brugerne.
Sami BrandtInstitut for DatalogiSamarbejderForskningbevillingervirtual reality
Skrevet 18. december 2023 14:16 af Theis Duelund Jensen
Forestil dig, at du kan tage til en koncert med din yndlingsmusiker på den anden side af jorden. Forestil dig, at du uden problemer kan invitere en ven, der bor i et andet land med. Normalt ville det være lig med store rejseudgifter og brug af feriedage. Men med den hurtige udvikling inden for mixed reality-teknologi (MR) – dvs. audiovisuelle hjælpemidler som headsets, der kan give brugeren en fordybende mixed reality-oplevelse – kan du snart opleve koncerten fra din eget stue.
Et nyt Horizon Europe-finansieret projekt skal samle forskellige aktører i kultur- og teknologiindustrien for at udvikle sofistikeret MR-teknologi, og forskningskomponenten af projektet ledes af lektor i datalogi ved IT-Universitetet i København, Sami S. Brandt.
"Projektet er ikke kun beregnet til koncerter, men til alle typer kulturelle oplevelser," siger Sami S. Brandt om projektet XTREME (Mixed Reality Environment for Immersive Experience of Art and Culture), der blandt andre partnere omfatter MUNCH museum i Oslo samt Den Finske Nationalopera og Ballet.
"Musik, kunst og teater har en dybtgående indvirkning på vores fysiske og mentale velbefindende. Desværre kan traditionelle koncertsteder og spilletider begrænse adgangen til disse fordele. Vores projekt sigter mod at fjerne barriererne ved at skabe en fordybende virtuel oplevelse," siger Sami S. Brandt.
"Der er næsten uendeligt potentiale i udviklingen af denne type teknologi. For eksempel vil mennesker med fysiske funktionsnedsættelser være i stand til at udnytte kulturelle produkter og tilbud, som måske ikke har været mulige før. Denne type teknologi gør det muligt at eksperimentere og opleve noget nyt og anderledes, der måske ikke er muligt i det virkelige liv."
Et mål for XTREME-projektet er at understøtte virtuelle fællesoplevelser. Ideelt set vil brugere kunne invitere venner og familie til at tage med til en virtuel koncert og på den måde skabe en delt og social forbindelse.
XTREME-projektet lanceres i 2024 med kick-off den 11. og 12. januar. Sami S. Brandt er projektkoordinator for et konsortium bestående af ITU og 13 andre partnere: Immersive Stories, Marionette ApS, Khora ApS, Twente University, University of Limerick, Fondazione Instituto Italiano, Leibniz University Hannover, MUNCH, Bolt Virtual, 4DSOUND Technologies, Aalto University, University of Nottingham og Den finske nationalopera og ballet.
Projektet finansieres af Den Europæiske Union og medfinansieres, for så vidt angår University of Nottingham, af Storbritannien.
Theis Duelund Jensen, presseansvarlig, +45 25 55 04 47, thej@itu.dk