ITU-forsker: Kunstig intelligens har brug for et ”reality check”
Anna Rogers er lektor i datalogi, og hun havde sin første arbejdsdag på ITU den 15. marts. Som forsker inden for Natural Language Processing (NLP) bidrager hun blandt andet til, at vi nemmere kan afgøre om sprogmodeller, som fx bliver anvendt i systemer som ChatGPT, er pålidelige eller ej.
Anna RogersInstitut for Datalogikunstig intelligens
Skrevet 23. juni 2023 11:25
Den 15. marts havde Anna Rogers første arbejdsdag på IT-Universitetet ved Institut for Datalogi. Hendes forskningsområde har fået megen omtale i danske og udenlandske medier de sidste mange måneder. Hun har specialiseret sig i NLP-baserede sprogmodeller, som er teknologien bag systemer som ChatGPT.
Anna Rogers forskerkarriere har udfoldet sig i mange dele af verden. Hun færdiggjorde sin Ph.d. i computerlingvistik fra University of Tokyo, og hun har varetaget postdocstillinger ved University of Massachusetts og Københavns Universitet. Dét, der har bragt hende til ITU, er hendes begejstring for sit forskningsfelt, og en mulighed for at tage del i et stærkt forskningsmiljø.
”ITU giver mig et stærkt netværk af fagfæller og forskningsgrupper, der inspirerer mig til at udforske NLP endnu mere,” siger Anna Rogers.
Analyserer NLP-baserede sprogmodeller
Anna Rogers analyserer og evaluerer NLP-baserede sprogmodeller. Denne form for sprogteknologi er en type af såkaldte
deep learning networks, som gør det muligt for computere at processere sprog og gennemføre visse opgaver fx oversættelse, transskribering, besvarelse af spørgsmål og opsummering af store mængder tekst i løbet af få sekunder.
”I min forskning i NLP-baserede sprogmodeller, undersøger jeg, hvordan træningen af sprogmodellerne foregår, samt hvordan sprogmodellerne lærer. En del af den her modeltræning består af at fodre sprogmodellerne med store mængder tekst, og at bede dem om at forudsige manglende ord i sætninger. Efter sprogmodellerne har gjort det mange gange over en lang periode, har sprogmodellen lært nok sprog og nok fakta om verdenen, til at sprogmodellen er brugbar og kan løse rigtige opgaver,” siger Anna Rogers, der uddyber, at hun også forsker i, hvordan vi kan afsløre, om sprogmodellerne er pålidelige og rent faktisk gør dét, som vi beder dem om.
Programleder for AI-konference
Anna Rogers går en travl sommer i møde. Ved siden af forskningen på ITU er hun programleder for den verdensomspændende AI-konference, The 61st Annual Meeting of the Association for Computational Linguistics (ACL). Association for Computational Linguistics er den største professionelle organisation inden for sprogteknologi, og konferencen finder sted i Toronto i juli.
”Vi har modtaget over 5.000 forskningsartikler til konferencen, og min rolle som programleder er at organisere fagfællebedømmelsen af alle artikler og udvælge de bedste,” siger Anna Rogers, der uddyber, at konferencen er en kærkommen mulighed for at diskutere både udfordringer og muligheder i forhold til sprogteknologi og NLP-baserede sprogmodeller.
”Generativ kunstig intelligens er en bemærkelsesværdig bedrift, men teknologien er ikke så fremskreden som mange nyhedsoverskrifter ellers udtrykker. Derfor er ”reality check” det særlige tema på konferencen, fordi vi gerne vil sætte fokus på, hvad teknologien egentlig kan, og hvordan det kan anvendes mest hensigtsmæssigt,” siger Anna Rogers.
Theis Duelund Jensen, presseansvarlig, +45 25 55 04 47, thej@itu.dk